BIRAJTE PO KATEGORIJAMA
Naše prodavnice
Club 5*
0
0,00 €
Losd fsdf sd
Vaša korpa je prazna.

Dormeo od A do Ž: rječnik ređe korišćenih izraza

Da li ste na našem sajtu primjetili neki termin u čije značenje niste bili potpuno sigurni? Za lakši izbor i pomoć pri kupovini, pripremili smo mali "Rječnik ređe korišćenih izraza".

Alergen

Alergen je mikroskopski mala čestica koja ulazi u vaše telo i remeti Vaš imuni sistem. Alergeni mogu biti prirodnog porijekla ili hemijske supstance. Najpoznatiji prirodni alergeni su prašina, polen, grinje i njihovi ostaci.

Aloe Vera

Aloja je nevjerovatna biljka koja ima umirujući efekat na tijelo. Ima antialergijska i antibakterijska svojstva, uništava gljivice i smiruje upale. Takođe, stimuliše funkcionisanje imunog sistema, zacjeljuje rane, usporava proces starenja i dobijanja bora i pospješuje proces regeneracije kože.

Anatomski

Anatomski dušeci i jastuci obezbijeđuju visok stepen udobnosti i blagotvorno djeluju na vaše zglobove, ligamente i mišiće. Visok anatomski nivo ukazuje na to da se dušek i jastuk savršeno prilagođavaju obliku tijela.

Antialergijsko silikonsko punjenje

Ovo je tanki sloj vještačke materije koji podseća na punjenje. Nalazi se u većini Dormeo dušeka jer štiti jezgro od prljavštine i grinja.

Bambus

Bambus je celulozno vlakno, napravljeno od 100% stabljika bambusa. Vlakna bambusa su ekološki čisti materijali, mekši od pamuka ali čvršći od sintetičkih vlakana. Tokom ljetnjih mesjeci pomažu hlađenju kože, održavaju dušek suvim i u isto vreme otklanjaju neprijatne mirise. Tokom hladnih dana, bambus vas utopljava i održava vašu tjelesnu temperaturu.

Biomemorijska pena

Biomemorijska pjena ima ista svojstva kao obična memorijska pjena, mekana je, udobna i savršeno se prilagođava tijelu. Međutim, ono što je razlikuje je njen sastav, kod nje je 30% sintetičkih vlakana zamijenjeno ricinusovim uljem. Ovo je naš način da doprinesemo očuvanju životne sredine.

Karbonska vlakna

Karbon je nevjerovatno otporan materijal koji provodi elektricitet. U našim dušecima se može naći u omotaču, u obliku karbonskih vlakana, a ima ulogu da sprovodi statički elektricitet koji se skuplja u dušeku.

Kašmir

Kašmir je vuna vrhunskog kvaliteta koja se dobija kombinacijom vune koza sa Kašmira. Rezultat je svilenkasto vlakno svetle boje, izuzetno lagano i toplo. Kašmir se koristi u proizvodnji visoko kvalitetnih štofova, ćebadi i jastuka.

Ćelijska struktura

Ecocell, jedan od najbitnijih materijala u proizvodnji Dormeo dušeka, se sastoji od mikroskopski malih ćelija (sličnih stiroporu). Ćelije su usmjerene u svim pravcima (trodimenzionalni raspored) i dozvoljavaju nesmetani protok vazduha, kanališući na taj način suvišnu vlagu i održavajući dušek suvim i udobnim.

Der P-1

Der P-1 je tehnički termin za alergen koji se najčešće nalazi u dušecima, jorganima i jastucima, kao i u ugaonim garniturama, tepisima i zavjesama. Uzrokuju ga kućne grinje (Dermatophagoides Pteronyssinus) koje se gnijezde na nezaštićenim dušecima i drugoj i ostaloj posteljini i koriste ove oblasti kao mjesto za razmnožavanje. Njihove izlučevine i ostaci se na kraju transformišu u nevidljivu prašinu koja izaziva alergijske reakcije, a kod osoba koje pate od alergija i astme otežava san. Jedan nezaštićeni dušek je dom za preko 10 miliona grinja i zato je odgovarajuća zaštita od ključne važnosti za zdrav san svih onih koji pate od alergija ili astme, pogotovo djece.

Grinje

Grinje su mali pauci (veličine 0.1 do 0.5 mm) i nijesu vidljivi ljudskim okom. Njihovo omiljeno mjesto za razmnožavanje su dušeci, namještaj sa jastucima, jastuci, plišane igračke, jorgani i zavjese; ukratko mesta gde dobijaju dovoljno hrane, vlage i mesta za skrivanje. Grinje su poseban problem za one koji pate od alergija ili astme jer njihove izlučevine u formi fine prašine (alergena) uzrokuju suzenje očiju, zapušen nos i izazivaju kijanje i kašljanje.

Ecocell

Ecocell je napredni, savremeni, sintetički, elastični materijal koji je izuzetno upotrebljiv zbog svoje čvrstine, sjajne prilagodivosti i ventiliranosti. Štiti od alergija, higijenski je, lak i bezbjedan za životnu sredinu jer se može reciklirati.

Ecogreen

Ecogreen je materijal koji je dizajniran sa svrhom zaštite životne sredine i ciljem da se smanji upotreba sintetičkih materijala. Njegova osnova je Ecocell, trajni, elastični, prozračni materijal nove generacije, koji nudi tijelu savršenu potporu, a u isto vrijeme je lagan i otporan. Ecocell je uglavnom u potpunosti napravljen od sintetičkog materijala dok Ecogreen ima unaprijeđena ekološka svojstva jer mu je dodato ricinusovo ulje u količini od 30%, koje zamijenjuje sintetički materijal. Zbog toga je dušek bliži zaštiti životne sredine i ima antibakterijska svojstva.

Florentinski šav

Florentinski šav je metod koji se koristi kod svih Dormeo dušeka, a doprinosi dužem roku trajanja i životnom vijeku dušeka. Florentinski šav prati cik-cak liniju i čvrsto spaja vlakna za duži vijek trajanja dušeka.

LGA sertifikat

LGA sertifikat garantuje da su Dormeo letvičaste osnove visokog kvaliteta i nivoa bezbednosti. Inspekcija koja se vrši jednom godišnje predstavlja redovnu provjeru i kontrolu proizvoda.

Memorijska pjena

Memorijska pjena je materijal nove generacije koji je razvila NASA da bi se umanjio pritisak na istaknute tačke na tijelu astronauta u njihovoj odiseji u svemir. Ubrzo nakon što su otkrivene njena nevjerovatna terapeutska svojstva, memorijska pjena je našla svoju primjenu u proizvodnji dušeka. Memorijska pjena sa prilagođava temperaturi tijela, lagano obavija vašu glavu, ramena i vrat tokom sna i ne iziskuje pritisak na česte tačke bola u vratu.

Za razliku od uobičajene pjene, ćelije koje se nalaze u memorijskoj pjeni se u potpunosti sabijaju svakim pritiskom. Kada uklonite pritisak, pjena se polako vraća u svoj originalni oblik. Ova karakteristika sporog vraćanja u izvorni oblik, daje pjeni njena terapeutska svojstva, jer zbog svoje elastičnosti ne vrši pritisak na tijelo.

Merino

Merino najbitnija vrsta vune jer je meka i dugotrajna. Merino vunu su prvi put koristili atletičari, ali zbog svojih karakteristika brzo je našla put do modnih pista i naših spavaćih soba. Merino savršeno reguliše tjelesnu temperaturu, održava tijelo toplim, ali ne previše, kanališe vlagu i spriječava kontakt sa vlagom, jer je apsorbuje, zadržavajući sposobnost da zagrijeva čak i kada je mokra. Ima antibakterijska svojstva koja spriječavaju razvoj neprijatnih mirisa. Iz ovih razloga, merino je idealna za vaš dušek i jastuk jer garantuje iskustvo mirnog i dubokog sna, bez znojenja.

Dušek sa više zona

Dušek sa više zona ima specijalnu strukturu koja se prilagođava anatomskim svojstvima tijela. Određeni djelovi tijela su teži od drugih i zato im je potrebna čvršća potpora, dok je lakšim dijelovima tela potrebna mekša površina. Najčvršći deo dušeka se samim tim nalazi na sredini dušeka gde se nalazi srednji deo tijela, dok su uzglavlje i donji deo dušeka mekši. Dušek ima tri zone koje se savršeno prilagođavaju obliku i težini tijela.

Negativni joni

Negativni joni su nevidljive čestice koje se nalaze u vazduhu i imaju negativno naelektrisanje. Veća koncentracija se može naći na pojedinim mestima u prirodi: u šumi, pored mora, rijeka, vodopada itd. Prisustvo jona u zatvorenim prostorima je minimalno i dodatno ga umanjuju elektronske sprave koje otpuštaju jone sa pozitivnim naelektrisanjem. Pozitivni joni imaju negativan efekat na naše opšte zdravstveno stanje, uzrokuju umor i glavobolje, dok negativni joni podižu raspoloženje i imaju okrepljujući efekat.

Negativni joni koje otpušta jonizator zamenjuju pozitivne jone (u formi prašine, dima, elektromagnetskog smoga) tako da ostaju na podu. Zato je vazduh čistiji i i disanje je olakšano. Jonizatori se posebno preporučuju onima koji pate od alergija, upotrebi u spavaćim sobama gde se nalazi TV set i u kućama gde se puši.

Ortopedski

Dušek koji ima ortopedska svojstva nudi visok nivo potpore. Visok ortopedski nivo znači da je dušek tvrd i da garantuje savršenu potporu kičmi, ramenima, kukovima i petama.

Öko tex standard 100

Sertifikat ÖKO-tex standard 100 ima za cilj da ispuni ekološke standarde koji se prate u tekstilnoj industriji. Kontroliše i ocenjuje štetne supstance koje se stvaraju u procesu tretiranja tekstila i mogu biti štetni po zdravlje korisnika.

Sertifikat ÖKO-tex standard 100 garantuje das u Dormeo dušeci bezbedni prema okolini i zdravlju.

Resistat

Resistat zaštita otpušta statički elektricitet koji se formira na dušeku. To uspijeva pomoću specijalnih karbonskih vlakana, jer karbon provodi elektricitet. Karbonska vlakna skupljaju statički elektricitet i otpuštaju ga u zemlju uz pomoć ušivene žice koja se poveže uz elemenat uzemljenja (npr. radijator).

Kao rezultat ne dolazi do nakupljanja grinja i prašine u dušeku. Na ovaj način Resistat pomaže u spriječavanju alergija i unaprijeđuje vaše zdravlje.

Softdream

Softdream valkna su jaka sintetička vlakna koja su otporna na skupljanje i istezanje, brzo se suše, ne gužvaju se i otporna su na gljive. Softdream vlakna se lako peru i zato su odlična za jorgane, jastuke, peškire, kućne ogrtaće i slične proizvode.

Soja

Vlakna soje, koja imaju mnogostruku upotrebu, su nedavno našla svoju primjenu i u tekstilnoj proizvodnji.

Sojina vlakna se dobijaju specijalnim procesom tretiranja nusproizvoda soje. Rezultat je meka i nežna tkanina, po osećaju slična kašmiru pa je često nazivaju biljnim kašmirom. Ova nevjerovatna mekoća i svilenkasti osećaj sojinih vlakana koji ostavljaju na koži dale su joj još jedan naziv, a to je sojina svila. Sojina vlakna sadrže dragocene aminokiseline koje su prisutne u ljudskom tijelu. 45% proteinskog sadržaja se nalazi u biljnom kašmiru, a od toga 18 su aktivni minerali koji prodiru u ljudsko telo kroz kožu, što doprinosi vašem zdravlju i opštem stanju organizma.

Dušek ima specijalno blagotvorno dejstvo zbog dodatka sojinih vlakana: - Diše (bolje od pamuka), - Apsorbuje vlagu i održava toplinu, - Ima antibakterijska svojstva, - Brzo se suši.

Srebro

Prije samo par godina upotreba srebra u kozmetici, proizvodnji dušeka ili proizvodnji nekog sličnog proizvoda bila je skoro nezamisliva. Međutim, srebro koje se uobičajeno koristi u izradi nakita, novčića i ogledala ušlo je u proces proizvodnje dušeka zbog svojih nevjerovatnih svojstava. Zašto?

Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje i opšte stanje organizma idealno je za san i odmor jer: - ima antibakterijsko dejstvo; joni srebra se vezuju za enzime koji se nalaze u ćelijama bakterija, što spriječava njihovo razmnožavanje, - spriječava razvoj i zadržavanje neprijatnih mirisa, - reguliše znojenje i akumulaciju vlage, - dobar je provodnik, jer odbija neželjeni statički elektricitet, - reguliše tjelesnu temperaturu sa održavanjem i postepenim otpuštanjem toplote koju tijelo generiše.

Vlakna srebra koja se mogu naći u Dormeo iMemory Silver i Dormeo Memory 2+12 Silver dušecima su utkana u odvojena vlakna u omotaču na način da dozvoljavaju tkanini omotača da zadrži svoja osnovna svojstva, ostaju meka kao i druga tekstilna vlakna. Zbog toga je omotač prijatan na dodir, a istovremeno garantuje sve blagodjeti prirodnog srebra.

Statički elektricitet

Statički elektricitet se formira zbog nagomilavanja električnog naboja na površini kreveta (dušeku, jorganu). Kada se pomjeramo i okrećemo i kada dva objekta razmijene električni naboj, ovo pražnjenje se može manifestovati kao pojava iskrica. Ovo može da bude neprijatno pa čak i bolno. Karbonska vlakna su dobra za otpuštanje statičkog elektriciteta.

Talalaj

Talalaj je tehnički usavršen materijal visokog kvaliteta. Dobija se iz prirodne gume, tačnije lateksa nakon dugog i komplikovanog procesa proizvodnje.

Koristi se kao jezgro dušeka za kupce koji ispred svega stavljaju udobnost, manji bol u leđima i zdravu sredinu za san. Talalaj jezgro dušeka se preporučuje svima koji imaju problema sa bolom u vratu i kičmi jer nudi neverovatnu potporu, kao i onima koji pate od alergija i astme jer Talalaj ima antialergijske karakteristike.

Tencel

Tencel su prirodna vlakna. Dobijaju se iz celuloze koja se takođe koristi i u proizvodnji papira. Tencel proizvodi su izvanredno mekani, imaju sjajnu moć upijanja, dišu i bezbedni su za životnu sredinu. Tancel vlakna su razvijena kao rezultat najnovijih istraživanja u oblasti tekstila i pružaju vam sve što možete da očekujete od jorgana: udobnost, mekoću i praktičnost.

Ultralateks

Ultralateks je dobijen nakon iscrpnih istraživanja i saradnje ortopeda i stručnjaka tehnologije. Zajedno, oni su uspjeli da razviju visoko elastični materijal koji je čvrst, prozračan i koji se prilagođava tijelu. Ultralateks ima sva svojstva prirodnog lateksa plus antialergijska svojstva zahvaljujući specijalnom tretmanu u toku proizvodnje.

Wellsleep®

Wellsleep® mikrovlakna su napredna, čvrsta, paperjasta vlakna koja imaju mnogo prednosti u odnosu na obična poliester vlakna koja su otkrivena prije jednog vijeka. Wellsleep® mikrovlakna se ponekad karakterišu kao vještačko perje jer podsećaju po izgledu i osećaju na perje. Wellsleep® mikrovlakna imaju brojne prednosti i upotrebne vrednosti. Savršena su za regulaciju temperature, ekstremno prijatna na dodir, imaju malu moć upijanja vlage i otporna su na fleke. Wellsleep® mikrovlakna su najefikasniji antialergijski izolator i zato su prikladna za osobe koje pate od alergija i astme.

Wellsleep® Napredna vlakna

Wellsleep® napredna vlakna su veštačka vlakna koja sa svojim karakteristikama liče na Wellsleep® vlakna sa razlikom što imaju specijalnu krstastu strukturu koja dozvoljava formiranje malih vazdušnih džepova među vlaknima. Ovi džepovi daju punoću punjenju. Wellsleep® napredna vlakna su zato nevjerovatno lagana, paperjasta i dobro provjetrena pa su posebno prikladna za proizvodnju jastuka i jorgana.